Hoe combineer je werk en een baby? De beste 8 tips voor papa’s
- Jos
- 12 augustus 2024
- Leestijd: 8 minuten
Het leven als papa is een avontuur op zich. En dan moet je ook nog een baan zien te combineren met die kleine die je ’s nachts wakker houdt of plotseling ziek wordt. Je herinnert je misschien nog de dagen voor de komst van je zoontje of dochtertje: een drukke baan, een bruisend sociaal leven, tijd voor hobby’s en quality time met je partner. Maar nu is alles anders.
Het combineren van werk en het zorgen voor een baby is een nieuwe uitdaging die soms overweldigend kan zijn. Misschien een geruststelling: je bent niet de enige vader die hiermee worstelt.
Hier zijn de 8 beste tips van het Vaderboks papa panel om werk en de zorg voor je baby te combineren.
1. Perfectie is overrated
Laten we eerlijk zijn: niemand kan op alle fronten 100% scoren. Je hoeft niet de perfecte werknemer én de perfecte vader te zijn. Het is oké als je af en toe een bal laat vallen. Zolang iedereen gezond en gelukkig is, ben je goed bezig.
2. Wees duidelijk over wat je nodig hebt
Communicatie is key, zowel thuis als op je werk. Vertel je partner en je leidinggevende wat je nodig hebt om alles draaiende te houden. Misschien kun je een dagje thuiswerken of je uren flexibeler indelen. Denk daarbij niet in beperkingen, er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.
3. Verdeel de taken thuis
Jij en je partner vormen een team. Maak duidelijke afspraken over de huishoudelijke- en zorgtaken. Hoe verdelen jullie de huishoudelijke klussen? Wie is het aanspreekpunt voor de kinderopvang of gastouder? Probeer elkaar ook te ontlasten wanneer een van jullie het even te veel wordt.
4. Vind je ritme
Flexibiliteit in je werkuren (waar mogelijk) kan helpen om een beter ritme te vinden. Begin bijvoorbeeld eerder met werken als je baby nog slaapt, zodat je eerder klaar bent en tijd voor je gezin hebt. Werk langer door op dagen dat je kind bij de opvang is, zodat je op andere dagen meer ruimte hebt. Stem dit natuurlijk goed af met je leidinggevende en collega’s.
5. Stel prioriteiten en grenzen
Weet wat echt belangrijk is, zowel thuis als op het werk. Door duidelijke prioriteiten te stellen, voorkom je dat je jezelf voorbij loopt. Leer ook ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is. Onthoud dat deze grenzen uiteindelijk tijdelijk zijn.
6. Reserveer tijd voor quality time
Met hybride werken heb je als papa meer flexibiliteit, maar het kan ook betekenen dat werk en privé soms door elkaar lopen. Daarom is het belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor quality time met je gezin. Het hoeft niet groots te zijn – samen een rondje wandelen of de kleine een verhaaltje voorlezen is al waardevol.
7. Vergeet jezelf niet
Je bent niet alleen vader, partner en collega, maar ook nog steeds jezelf. Wat maakte je blij voordat de kleine er was? Plan tijd in voor je hobby’s, om te sporten, met vrienden af te spreken of gewoon even lekker niks te doen. Zorg dat je meerdere keren per week ruimte hebt om op te laden. Door jezelf die tijd te gunnen, ben je een betere vader, partner en productiever op je werk.
Eens in de maand staat een date-dag gepland. En die gaat kosten wat kost door. Ook heb ik elke donderdagavond vaste prik met vrienden, sinds de studententijd al. Er is namelijk altijd wel iets wat tussendoor komt en je bent altijd bezig met andere dingen, dus die afspraken met vrienden en elkaar vinden we heel belangrijk.
Jos, oprichter van Vaderboks
8. Durf om hulp te vragen
Aarzel niet om hulp te vragen en je ervaringen te delen met andere vaders in vergelijkbare situaties. Vraag hoe zij het aanpakken en of ze handige tips hebben.
Misschien staan de kersverse opa en oma te popelen om af en toe op te passen. Een fijne oppas inschakelen kan ook, zodat jullie ook tijd voor elkaar hebben. En het huishouden? Huur eens een schoonmaakster in of laat de boodschappen bezorgen.
Als je merkt dat het allemaal toch te veel wordt en je moeite hebt om balans te vinden, trek dan tijdig aan de bel. Professionele hulp, zoals een coach of gezinsadviseur, kan je ondersteunen bij het vinden van een betere balans en het verminderen van de druk.
Bij Vaderboks snappen we dat een baby je leven zoals het was over de kop gooit, maar we weten ook dat je als papa bergen kunt verzetten. You’ve got this!
Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?
Ken jij de Vaderboks al?
Ben of ken jij een aanstaande vader die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?