Babygebaren boek: een kraamcadeau om te leren praten met je baby

Boek De Gebarendoodle met babygebaren voor praten met baby Vaderboks

Als kersverse vader stap je een nieuwe wereld in, gevuld met luiers, slaaptekort, en het begrijpen van de dagelijkse behoeften van je baby. Want laten we eerlijk zijn, die kleine van jou komt niet met een handleiding. Elk huiltje; het is een raadsel dat je als nieuwbakken papa probeert te ontcijferen. Maar wat als er een manier is om met je baby te ‘praten’ voordat ze hun eerste woordje kunnen zeggen? Ja, je leest het goed.

Geen woorden maar gebaren

Stel je voor: je zit op de bank, en je kleine spruit begint onrustig te worden. In plaats van een potje ‘raad de behoefte’ te spelen, maakt je kindje een simpel gebaar. Bingo! Je weet meteen dat het tijd is voor een flesje of een schone luier. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Dat is precies waarom wij van Vaderboks zo enthousiast zijn over het boek De Gebarendoodle. Wat veel papa’s (en mama’s) nog niet weten is dat baby’s, voordat zij kunnen praten, al in staat zijn om met de handen te communiceren. We weten allemaal dat een goede start in communicatie met je kind goud waard is. Met babygebaren krijgt een kindje letterlijk de tools in handen om duidelijk te maken wat het wil.

Hoe kom je erachter wat je kindje nodig heeft?

Als nieuwe vader herken je vast de momenten waarop je kind onrustig is en je als een detective moet uitzoeken wat er aan de hand is. Heeft het honger? Is het moe of heeft het misschien pijn? Te vaak nog zijn we aangewezen op datgene wat we zien. We zien een open mond en graaiende handjes? Het kind zal waarschijnlijk honger hebben. 

Vaak wordt het duidelijk wat de baby wil, maar te vaak blijft het nog giswerk. Wanneer je er als kersverse vader te laat achter komt, kunnen frustraties zowel bij jou als bij je kind het gevolg zijn. En als dit te vaak gebeurt, kan je kindje driftbuien ontwikkelen en is het voorbij met de rust. Precies hier schiet Babygebaren te hulp, een eenvoudige methode die de communicatie tussen ouders en baby vroeg op gang brengt. 

Niet alleen is het leuk – maar ook kunnen ouders met gebaren al veel vroeger de communicatie met hun kind opstarten. Dit geeft een enorm voordeel voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Ook de ontwikkeling van gesproken taal krijgt een boost wanneer ouders al vroeg beginnen met gebaren.

Wat zijn babygebaren?

Babygebaren zijn eenvoudige handbewegingen die je maakt terwijl je met het kindje spreekt. Stel je vraagt: “Wil jij nog meer eten?”, dan maak je tegelijkertijd met het uitspreken van “nog meer” de handbeweging voor nog meer (zie afbeelding 1). In het dagelijkse leven gebruiken we allemaal natuurlijke gebaren in onze taal. Zo zwaaien we terwijl we “doei” zeggen tijdens het afscheid nemen. Doordat het jonge kind woord en beweging altijd in dezelfde context ziet, leert het de betekenis van woord en gebaar. Het principe van Babygebaren is vergelijkbaar. Door middel van beweging leert het kindje om de handen te gebruiken ter ondersteuning van taal. 

Wat Babygebaren zo waardevol maakt is dat kinderen al vroeg in staat zijn om deze bewegingen zelf te gebruiken. Dat kan al vanaf 6 maanden! Dat is maar liefst een half jaar voordat er gemiddeld de eerste woordjes ontstaan.

babygebaren-eten-honger-Meer_Gebaar (1)
De GebarenDoodle boek

Voorkom frustraties met babygebaren

Niets is zo frustrerend als niet begrepen worden, zelfs voor baby’s en jonge kinderen. Tussen de 12 en 24 maanden zijn kinderen extra gevoelig voor het ontwikkelen van frustraties. Hun taal is op deze leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld om duidelijk te kunnen maken wat zij willen of denken. Babygebaren bieden een eenvoudige en effectieve manier voor het kindje om te communiceren, waardoor frustraties afnemen of zelfs kunnen worden voorkomen. 

Babygebaren boek als cadeau voor de aanstaande vader

Wat is er nu mooier dan de aanstaande vader een cadeau te geven dat niet alleen voor hem, maar ook voor zijn toekomstige mini-maatje van onschatbare waarde is? Met het boek De Gebarendoodle duiken kersverse ouders binnen no-time, vanuit de luie stoel, in de wereld van Babygebaren. Het is een origineel kraamcadeau voor vaders dat zorgt voor meer verbinding, meer rust en onvergetelijke momenten tussen vader en kind. De subtiele handgebaren kunnen een wereld van verschil maken in het contact tussen vader en kind, en nog belangrijker, hoe je samen frustraties te slim af bent.

De Gebarendoodle vind je in de Vaderboks ‘Goed Begin’, de ultieme kickstart voor de aanstaande vader.

Over Marina Paulmann

Martina Paulmann is logopedist, docent Nederlands met Gebaren en de auteur van de boekenreeks “De Gebarendoodle”. Vanaf 2022 verzorgt zij met veel passie gebarencursussen voor ouders van jonge kinderen en kinderdagverblijven. Daarnaast deelt zij haar enthousiasme regelmatig op haar Social Media kanalen in de vorm van gebarenliedjes, quizzen en schattige illustraties.

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?