Vaders tippen 14x de beste boeken voor aanstaande vaders

13 boekentips voor aanstaande vaders zwangerschapsboeken

Het is bijna zover. Je vriend, collega of familielid wordt vader. Spannend! De wereld van de aanstaande vader staat op zijn kop. Er is een hoop om op voor te bereiden. Maar aan welke boeken heeft de aanstaande papa echt iets?

Ons vader-panel tippen je hun 14 favoriete boeken over de zwangerschapsperiode en/of het aanstaande vaderschap. 

Geef een boek cadeau: van anekdotisch tot educatief

Wil jij graag een boek cadeau geven aan de papa to be? Of misschien ben je zelf wel op zoek naar wat leesvoer ter voorbereiding op je nieuwe rol? 

Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken voor aanstaande vaders en deze boeken verschillen in de toon en thema’s. 

Is de aanstaande vader bijvoorbeeld niet zo’n boekenwurm? Dan past een laagdrempelig en humoristisch boek over de eigen ervaring van de auteur misschien beter. Terwijl de ander juist op zoek is naar verdieping in het vaderschap, een boek met alle ins en outs en meer wetenschappelijk van aard. 

Wij hebben 14 verschillende boeken op een rijtje gezet zodat jij er eentje kunt kiezen die bij je past!

1. Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman

Boek voor aanstaande vader - Aanpakken voor aanstaande vaders van David Borman

Van de auto bevallingsklaar maken tot welke controles het belangrijkst zijn, en hoe je je partner kunt helpen tijdens de weeën: In ‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders’ deelt oud-verloskundige en vader David Borman zijn uitgebreide ervaring en kennis over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. 

Als ervaringsdeskundige ontdekte hij dat partners een achterstand hebben in kennis en vaardigheden over zwangerschap en bevalling waardoor ze zich vaak ongemakkelijk, onbehulpzaam of ongelukkig voelen.

Na het lezen van dit boek weet je welke rol je als partner moet aannemen en hoe dit het beste kan uitvoeren. Je begrijpt ook beter wat je partner doormaakt en hoe je haar optimaal kan ondersteunen. 

Kortom, een compleet boek voor aanstaande vaders die echt willen weten hoe ze zich het beste voor kunnen bereiden op de spannende tijd rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

4.5/5

2. Je eerste 1000 vaderdagen - David Borman

boek voor aanstaande vader - de eerst 1000 vaderdagen van David Borman

Nog een boek van David Borman. Een betrokken vader zijn, hoe doe je dat? In ‘Je eerste 1000 vaderdagen’ biedt David Borman praktische inzichten en handvatten voor betrokken vaderschap, met een focus op de cruciale eerste duizend dagen vanaf bevruchting tot de tweede verjaardag van het kind. Want wetenschappelijk onderzoek onderstreept herhaaldelijk het belang van een betrokken partner.

Het boek is toegankelijk en geeft een compleet beeld wat er de komende 1000 dagen op je af zal komen en hoe je daarop optimaal kunt voorbereiden. Van echo’s waar je bij moet zijn tot hoe je je relatie leuk houdt in het hectische eerste jaar en hoe je omgaat met eventuele negatieve gevoelens. 

Met wetenschappelijke inzichten, gesprekskaarten en ervaringsverhalen is het boek een waardevolle gids voor vaders om hun vaderschap vorm te geven.

4/5

3. Vader op komst - Willem Bisseling

Boek voor aanstaande vader - Vader op komst van Willem Bisseling

In het boek ‘Vader op komst’ geeft auteur Willem Bisseling praktische inzichten voor moderne vaders, zowel tijdens als na de zwangerschap. Want waar loop je tijdens (en vlak na) de zwangerschap allemaal tegenaan? Wat is een bevalplan precies en wat moet je allemaal kopen bijvoorbeeld? 

Het boek combineert praktische uitleg met grappige verhalen, waardoor het een compleet en evenwichtig inzicht geeft in het moderne vaderschap, zonder zweverig te worden. Bisseling benadrukt de gelijkwaardigheid van de man in de zorg voor kinderen. 

Er wordt ook aandacht besteed aan een mogelijke tweede zwangerschap, wat het boek een waardevolle opfriscursus maakt voor vaders die al een kind hebben. 

5/5

4. Vadervuur - Jeroen de Jong

Boek voor aanstaande vaders - Vadervuur van Jeroen de Jong

‘Vadervuur’ van Jeroen de Jong is een boek voor vaders die bewuster met hun vaderrol willen omgaan. Wil jij je vaderschap anders invullen? Wil je het anders doen dan hoe jouw vader het deed? Jeroen moedigt je aan om traditionele ideeën over opvoeding los te laten en een eigen pad te kiezen. 

Met laagdrempelige en toegankelijke inzichten en praktische opdrachten weet de auteur je te prikkelen om dieper na te denken over jouw vaderrol.

Het boek biedt een verfrissende kijk op vaderschap, geschreven in een lichte en aansprekende stijl, met persoonlijke anekdotes uit het gezin van de auteur. Thema’s zoals de rol van je eigen ouders, de veranderende relatie met je partner en de stap van opvoeden naar een voorbeeld zijn voor je kind(eren) komen voorbij. 

4/5

5. Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt - Kluun

Boek voor aanstaande vader - Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt - Kluun

‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!‘ door Kluun is een van de bekendste boeken voor aanstaande vaders. Van het herkennen van weeën tot het begrip van ontsluiting, Kluun verduidelijkt complexe thema’s met gemak en een flinke dosis humor. Eigenlijk zijn het overlevingstips met een knipoog. Zoals de tip ‘ga nooit met een zwangere vrouw in discussie’. 

Voor aanstaande vaders die een luchtige, humoristische benadering waarderen en niet vies zijn van voetbaltermen, is dit boek een aanrader. Maar als je op zoek bent naar een meer serieuze of stereotypevrije benadering van vaderschap, is dit boek misschien niet de beste keuze.

3/5

6. Tuurlijk schatje - Jasper Rombout

Boek voor aanstaande vader - Tuurlijk schatje van Jasper Rombout

Dit scherp en komisch geschreven boek biedt een realistische en vermakelijke kijk op de zwangerschap, gezien door de ogen van een man. Jasper’s ervaringen en inzichten zijn niet alleen informatief maar ook enorm herkenbaar.

De structuur van ‘Tuurlijk schatje’ is gebaseerd op de gemiddeld 40 zwangerschapsweken. Het is een praktische gids die mannen in 294 dagen door de hoogte- en dieptepunten van de zwangerschap leidt. Elke dag van de week komen korte stukjes aanbod met een specifiek thema. 

Jasper beschrijft op een komische wijze de hormonale veranderingen van zijn vrouw en geeft praktische adviezen over wanneer je als aanstaande vader moet ‘duiken’ of juist extra lief moet zijn. 

Je vindt ‘m dan ook in ons cadeaupakket voor aanstaande vaders: Vaderboks Volledig Voorbereid

5/5

7. Opvoedfeiten - Emily Oster

Boek voor aanstaande vaders - Opvoedfeiten van Emily Oster

Emily Oster’s boek ‘Opvoedfeiten’ is geprezen door onder anderen Rutger Bregman. En is een essentiële gids voor aanstaande ouders die verlangen naar een relaxter, leuker en gezonder ouderschap. Dit boek onderscheidt zich door zijn wetenschappelijke onderbouwde en genuanceerde benadering.

In een zee van tegenstrijdige opvoedadviezen biedt Oster’s boek een welkome verlichting. Als econoom, professor en moeder, heeft Emily Oster zich verdiept in de wetenschappelijke studies over onderwerpen zoals borstvoeding, slaaptraining en taalontwikkeling. Ze ontkracht populaire mythes en biedt ouders de mogelijkheid om weloverwogen keuzes te maken gebaseerd op feiten. 

Voor iedere aanstaande vader die op zoek is naar betrouwbare, op feiten gebaseerde informatie over ouderschap, is dit boek van Emily Oster een absolute aanrader. Het biedt niet alleen kennis, maar ook de gemoedsrust om weloverwogen beslissingen te nemen in de uitdagende reis van het ouderschap.

5/5

8. Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen

Boek voor aanstaande vaders - Babymanagement voor mannen van Henk Hanssen

‘Babymanagement voor Mannen’ van Henk Hanssen is een verfrissend en praktisch handboek dat het vaderschap benadert vanuit een uniek managementperspectief.

Geschreven in klare taal, compleet met een originele vormgeving en humoristische ondertoon, is dit boek een gids voor aanstaande en nieuwe vaders die hun gezin willen runnen als een succesvolle onderneming.

Het boek focust zich vooral op de periode na de geboorte, allemaal vanuit een managementfilosofie. De aanstaande papa leert o.a. over financiële planning, babyverzorging, het combineren van werk en privé en hoe het vaderschap het leven zal veranderen.

3.5/5

9. Vad3r - Pepijn lanen

Boek voor aanstaande vaders - Vad3r van Pepijn Lanen

‘Vad3r’ van Pepijn van Lanen, bekend van de Jeugd van Tegenwoordig, is een oprechte en intieme verkenning van het vaderschap. Dit dagboek biedt een uniek inkijkje in het leven van een vader die zijn kinderen intens liefheeft, maar tegelijkertijd erkent dat ‘shit happens’. En dat perfectie in het ouderschap niet altijd mogelijk is. 

Het boek beschrijft dagelijkse gebeurtenissen in het gezin van Lanen. Van alledaagse momenten tot de geboorte van zijn derde kind. Zijn verhalen zijn herkenbaar en bieden een eerlijk beeld van de uitdagingen en vreugde van het vaderschap. 

Hij spreekt bijvoorbeeld openhartig over de constante angst tekort te schieten als ouder. Pepijn nodigt lezers uit om deel uit te maken van zijn wereld, waarin de liefde voor zijn familie door alle pagina’s heen sijpelt.

3.8/5

10. Zwangersschapboek voor mannen - Gerard Jansen

Boek voor aanstaande vaders - Zwangerschapsboek voor mannen van Gerard Janssen

Gerard Janssen, een autoriteit op het gebied van vaderschapsboeken, heeft met ‘Zwangerschapsboek voor mannen’ een handige gids voor aanstaande vaders geschreven. Onderscheidend door Janssen’s vlotte schrijfstijl en concrete voorbeelden.

Het boek is rijk geïllustreerd en de aanstaande vader wordt week voor week bijgepraat over de ontwikkeling van de baby in de buik en de hormonale veranderingen bij de vrouw. 

En natuurlijk mag een dosis humor hierbij niet ontbreken. Het maakt de overweldigende ervaring van een zwangerschap toegankelijk en begrijpelijk voor mannen. 

4/5

11. Vaders eerste jaar - Gerard Jansen

Boek voor aanstaande vaders - Vaders eerste jaar van Gerard Janssen

‘Vaders eerste jaar’ van Gerard Jansen zoomt met een wetenschappelijke benadering in op de ontwikkeling van de baby. Hoe werkt het brein van een baby? Gerard Jansen legt op heldere wijze uit hoe de hersenen van baby’s werken en zich ontwikkelen. 

Maar het boek gaat verder dan dat; het biedt ook inzicht in wat moeders nodig hebben na de bevalling. Dit maakt het een onmisbare bron voor nieuwe vaders die willen leren over de behoeften en ontwikkelingen van zowel hun kind als hun partner. 

Het boek is een gids waarin van week tot week wordt uitgelegd wat er gebeurt en wat er nodig is.

3.8/5

12. Als het maar niet op ons lijkt - Eva Hoeke & Marcel van Roosmalen

‘Als het maar niet op ons lijkt’ is een eerlijk en geestig verslag van het eerste jaar ouderschap, geschreven door Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen. Beiden zijn bekend van hun scherpe en geestige columns over het leven in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Grotendeels is dit boek een bundeling van hun columns, aangevuld met nieuw materiaal.

Het is ver verwijderd van het perfecte beeld dat vaak op social media wordt geschetst. Met hun zelfspot, cynisme en relativeringsvermogen brengen Hoeke en Van Roosmalen een welkome balans in de weergave van het leven als jonge ouders. Hun droogkomische beschrijvingen van het jonge gezinsleven zijn niet alleen grappig, maar ook bijzonder herkenbaar.

3.5/5

13. The daily dad - Ryan Holiday

The Daily Dad van Ryan Holiday

‘The Daily Dad’  is een essentiële gids voor alle vaders, of je nu je eerste kind verwacht of al een doorgewinterde vader bent. Dit boek biedt een dagelijkse dosis inspiratie en inzicht die zowel praktisch als diepgaand is. Met 366 meditaties, één voor elke dag, biedt het boek een gestructureerde benadering om reflectie en zelfverbetering in het hectische leven van een ouder te integreren.

De dagelijkse lessen variëren van het omgaan met de uitdagingen van het ouderschap tot het vinden van vreugde in de kleine momenten met je kinderen.
Het boek helpt je om even stil te staan bij het ouderschap door je te inspireren met de wijsheid van de grootste denkers en ouders uit de geschiedenis.

4/5

14. De Gebarendoodle - Martina Paulmann

Boek De Gebarendoodle Basisgebaren voor Baby’s, Dreumesen en Peuters

Wil je graag weten wat er in het hoofdje van je kind omgaat? ‘De Gebarendoodle’ is een praktisch en toegankelijk boek voor aanstaande vaders (en moeders) die willen leren communiceren met hun kind vóórdat het kan spreken. Wist je dat een kind al vanaf 6 maanden met zijn handen kan communiceren?

Geschreven door Martina Paulmann, een ervaren logopedist en docent Nederlands met Gebaren. Dit boek biedt een eenvoudige en effectieve manier om de belangrijkste babygebaren te leren. Met duidelijke illustraties en stapsgewijze uitleg heb je de gebaren snel onder de knie. 

De Gebarendoodle vind je in ons kraamcadeau voor vaders: Vaderboks Goed Begin.

5/5

Welk vaderschapsboek ga jij geven?

Hopelijk heb je nu genoeg boeken inspiratie gekregen voor de aanstaande vader. Wil je de papa to be nog extra in het zonnetje zetten? Dan kun je hem ook een Vaderboks cadeau geven uit de collectie met kraamcadeau-pakketten ter voorbereiding op het vaderschap. 

Cadeaustress?
Altijd raak met de Vaderboks!

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die net zoals jij vinden dat aanstaande vaders een tof cadeau verdienen. Een origineel kraamcadeau waar ze écht wat aan hebben. 

Bonus: jij hoeft nooit meer urenlang te zoeken naar een perfect cadeau!

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?