“Wij lopen al 6 jaar de marathon, maar het is de mooiste tocht ooit!”

Jos met zijn twee kids

Interview met vader en oprichter van Vaderboks: Jos

Jos is naast oprichter van Vaderboks, vader van 2 kiddos: Norah van 6 en Seth van 3. Samen met partner Susan houden ze in hun sociale en ambitieuze leven alle ballen hoog. School, vrienden, zelfontwikkeling, sport, relatie…

Jos, hoe the f* houd je het leefbaar en leuk?

Ik en Suus zijn beiden organiserend en lopen niet snel achter de feiten aan. We zijn graag aan het werk. Maar voor kwali-tijd in onze relatie en als gezin, daar moeten we tijd en ruimte voor maken. Dus dat doen we dan ook. Ik heb een papadag en mijn vriendin heeft een mamadag. Als we thuis komen hebben we echt alle aandacht voor de kids. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Eens in de maand staat een date-dag gepland. En die gaat kosten wat kost door. Ook heb ik elke donderdagavond vaste prik met vrienden, sinds de studententijd al. Er is namelijk altijd wel iets wat tussendoor komt en je bent altijd bezig met andere dingen, dus die afspraken met vrienden en elkaar vinden we heel belangrijk.

Met twee kids in huis is al je aandacht 100% op hen gevestigd. Ja, dat is best vermoeiend. Maar wanneer ze eenmaal op bed liggen is het ineens stil en komt toch het gemis: “zal ik ze uit bed halen?"

Zeker als je kinderen hebt, dan ben je samen een team en dan is de druk heel hoog. Gelukkig zijn mijn kids nu iets ouder, dus dan gaat het allemaal makkelijker. Een collega van me vertelde dat hij net terugkwam van vakantie. Ik vroeg hoe het was en hij zei: “ik ben he-le-maal gesloopt”.

Die moeheid, die heb ik voor het vaderschap nooit zo meegemaakt. Vroeger kon je weleens een nachtje doorhalen en 3 uurtjes slapen. Dan was je moe, maar je wist dat je straks weer kon bijslapen. Met kinderen is dat gewoon helemaal anders en sta je altijd aan. We lopen al zes jaar een marathon. Dus dan moet je voor jezelf pauzes inbouwen, zoals een datedag of een wekelijkse meetup met vrienden.

En dit zijn pas de basisdingen…

Ja, want je wilt óók dat ze het goed doen op school en dat ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Als vader ben ik steeds die supporter langs de zijlijn en draag ik graag bij aan die ontwikkeling. Zo ben ik bijvoorbeeld biebouder, dus dan kan ik boeken voor de kids uitzoeken. En belt de school met een hulpvraag? Prima, count me in.

En gelukkig wordt het allemaal met de dag makkelijker. Nora zit nu in groep 3 en ze leert superveel. Je kunt mooie verhalen aan haar voorlezen en het er samen over hebben. Ze stelt vragen en ze creëert een eigen mening. Ze creëert empathie, zelfstandigheid en helpt de kleine Seth een handje als dat nodig is. Geweldig om haar zo te zien groeien!

Vaderboks oprichter Jos met kinderen

Wat vind je het mooiste aan vaderschap?

Twee dingen: Je komt jezelf tegen en je kan zelf weer even kind zijn. Je haalt heel veel dingen van vroeger weer naar boven. Als ik dingen zie denk ik: jeetje, dat deed ik altijd vroeger!

Zelf weer kind zijn is geweldig. Dan lopen we samen door het bos en dan zeg ik ineens: ik hoor kabouters! Dan springen ze helemaal op en dan gaan we samen zoeken. Geweldig vind ik dat!

Dit zijn hele leuke dingen en dat heb je natuurlijk niet met volwassenen. Die zien alles heel rationeel en alles moet een verklaring hebben. Kinderen leven in een magische wereld waar alles kan en bestaat. Alles wat jij zegt is waar. Je kan samen met hen een ultieme fantasiewereld creëeren.

Maar zorg wel dat je iemand hebt om mee te klankborden. Denk aan vrienden om je heen die hetzelfde meemaken en waarbij je even je frustraties kan uiten. Want anders wordt het een heel eenzaam eilandje. Mijn vrienden en ik zijn echt een praatclub met elkaar. Ook loop ik elke dinsdag met de buurman, die ook kinderen heeft. Hoe was jouw week? Zijn er bijzonderheden? Dan geven we elkaar advies van vader tot vader en kunnen we er weer vol goede moed tegenaan!

Heb je veel onzekerheden gehad door de jaren heen?

In het begin moet je gewoon zorgen. Ik ben niet onzeker over of een luier goed zit. Maar naarmate een kind steeds groter wordt, dan worden andere dingen belangrijk. Hebben ze (straks) een goed sociaal leven? Worden ze niet gepest? Komen ze goed mee op school? Hebben ze het gevoel dat ze alles kunnen vertellen? Hoe groter ze worden, hoe kwetsbaarder ikzelf word. Hoe begeleid je je kind dat ze de beste versie van zichzelf worden?

Heb jij je op bepaalde manieren voorbereid op het vaderschap?

We hebben wel een bevallingscursus gedaan, meer om inhoudelijk te weten wat mijn rol kan gaan zijn tijdens het moment. Maar het vaderschap zelf is gewoonweg niet voor te bereiden. In plaats van het bouwen van een brug die af is, leg je steeds stap voor stap stenen naar de overkant. Het gaat veel organischer. En als ik gaandeweg iets nodig heb, praat ik met mensen om mij heen en daar haal ik mijn informatie uit.

Je klaarstomen als vader voor de zwangerschap? 

Een zwangerschapscursus... voor vaders!?
De online zwangerschapscursus van ManKind kan de aanstaande vader lekker vanaf de bank volgen. In deze turbulente periode kan er nogal veel veranderen: in je relatie bijvoorbeeld, maar ook maak je je klaar voor de toekomst. In deze cursus krijg je de beste tips en tricks van o.a. een seksuoloog, een verloskundige én ervaders: vaders met ervaring!
Je vindt deze cursus in de Vaderboks

Hoe kijk je terug op de bevallingen?

Bij de eerste bevalling overkwam het ons. Nora kwam 5 weken te vroeg. We moesten ineens naar het ziekenhuis en hadden niet geslapen of gegeten. Dan ben je niet bewust bezig met: welke wensen heb ik tijdens de bevalling? Maar: ik wil dat mijn kind en mijn vrouw gezond zijn.

Met Seth ging dat heel anders. We waren veel rustiger en beter voorbereid. Je kunt dan ook beter keuzes maken en behoeften aangeven.

Ook heel gek: je weet niet hoe je kind eruit gaat zien. Na de bevalling, maar ook na een maand, een jaar en later.

Hoe vond je de kraamtijd?

Het was vooral een hele intieme tijd. We hebben beide gevallen een paar dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Je zit echt in een unieke bubbel: je wereld is superklein en het gaat alleen om je gezin. We hadden een privékamer waar mensen op visite kwamen. Ik heb het echt als een heel bijzonder moment ervaren.

Je hebt een papadag, hoe gaat dit?

Ik zie deze dag als zwaarste dag van de week, maar tegelijkertijd ook de leukste. Eerst is zo’n papadag vooral veel zorgen. Nu kan ik er met ze op uit en doen we leuke dingen samen.Door de leeftijd kan je je meer focussen op de activiteit in plaats van de zorg. In een speeltuin vermaken ze zichzelf makkelijk. 


Kinderen hebben een free pass om lekker maf te doen. Als ik iets met mijn kinderen doe, dan kijk ik eigenlijk alleen maar naar hun. Die ervaringen die zij hebben is geweldig om naar te kijken. Kinderen weten namelijk nog niet wat ze te wachten staat.

Goed voorbeeld: wanneer wij eten, weten we grotendeels wel wat voor smaak wij kunnen verwachten. Kinderen niet, totaal geen idee. En dan die expressie wanneer ze iets wel of niet lekker vinden…

Wat is je tip voor aanstaande vaders?

Zorg naast je kind ook voor jezelf en plan dingen waar jijzelf gelukkig van wordt. Ga eruit. Ga uit die bubbel. Want als ouder word je gauw geleefd, dus probeer grip op je eigen behoeftes en wensen te krijgen. 

Meer tips voor vaderschap ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande vaders ook een cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Ben of ken jij iemand die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?