‘Ik hoop dat ik in het verlengde van mezelf blijf’

Arjan Vaderboks interview over zijn aanstaande vaderschap

Interview met aanstaande vader Arjan

Arjan woont in Groningen, werkt als IC-verpleegkundige en zijn eerste dochter is op komst. We praten met hem over de voorbereidingen, de voorpret maar ook de voor-zorgen.

Hoe vind je het om vader te worden?

Ik kijk er heel erg naar uit. We zijn al een tijdje bezig geweest en we zijn heel erg blij dat we over een paar maanden ons dochtertje kunnen verwachten. Ik vind het tegelijkertijd ook heel spannend, want mijn leven gaat helemaal veranderen. Ik weet nu heel goed wat ik heb, maar hoe gaat het er straks uitzien? Ik heb gelukkig wel veel vrienden om me heen die al kinderen hebben. En het voelt wel als een geruststelling als ik hun ouderschappen ervaar. We zijn er helemaal klaar voor en het is ook heel erg welkom. We got this!

Samen een kindje krijgen is een soort kroon op je liefde voor elkaar.

Wilde je altijd al vader worden?

Nee niet perse. Dit is gaandeweg wel gegroeid. Ik vond het leven ook “goed genoeg zo”. Ik voel niet dat ik op de wereld ben gezet om vader te worden of zo. Maar dat gevoel is wel gegroeid naarmate je ouder wordt. Het is iets prachtigs dat je dit samen met je partner kan doen en om die samensmelting van elkaar te zien in je kind. Het is een soort kroon op je liefde voor elkaar.

Wat doe je om nu al een soort connectie te krijgen met je ongeboren kind?

Ik voel al wel een connectie wanneer ik mijn hand op haar buik leg. Mijn liefde en zorg voor mijn dochter groeit nu al en je merkt ook dat het steeds meer invloed heeft op je dag. Wanneer ze schopt bijvoorbeeld ben je er wel direct mee bezig natuurlijk. Ik speel soms ook wel eens muziek af voor de kleine. 

Hoe bereid je je voor?

Met een vriend heb ik een korte cursus gevolgd: een mannencursus over bevallen. Ik ga met mijn vriendin ook nog een cursus volgen over de bevalling zelf. Omdat ik zelf in de medische wereld zit gok ik dat het voor mij ook makkelijker te plaatsen is. Verder lees ik af en toe verhalen over het ouderschap. Wel de luchtige en niet alleen maar dat het rozengeur en maneschijn is. Die markt is er tegenwoordig ook wel en wordt ook steeds meer uitgesproken. Gelukkig maar, want het gaat niet alleen maar leuk zijn. Fijn om die bevestiging te lezen van anderen die het ook zo hebben ervaren. Dan ga je minder aan jezelf twijfelen.

Met een vriend heb ik een Bier, Bitterballen en Bevallen-cursus gevolgd.

Je klaarstomen als vader voor de zwangerschap? 

Een zwangerschapscursus... voor vaders!?
De online zwangerschapscursus van ManKind kan de aanstaande vader lekker vanaf de bank volgen. In deze turbulente periode kan er nogal veel veranderen: in je relatie bijvoorbeeld, maar ook maak je je klaar voor de toekomst. In deze cursus krijg je de beste tips en tricks van o.a. een seksuoloog, een verloskundige én ervaders: vaders met ervaring!
Je vindt deze cursus in de Vaderboks

Wat voor mannencursus heb je gevolgd?

In Groningen heb je een Bier, Bitterballen en Bevallen-cursus. Heel laagdrempelig met een ervaringsdeskundige onder het genot van een biertje en een bitterbal dus. Het waren vooral dingen die je wel weet, maar die nog even bevestigd worden. Ik weet dat ik een grote, coachende rol ga hebben tijdens de bevalling bijvoorbeeld. In de privécursus met mijn vriendin gaan we hier ook verder op in.

Wat voor vader denk je dat je gaat worden?

Lastige vraag, maar ik hoop dat ik in het verlengde van mezelf blijf. Ik ben een rustig persoon die wel grappig en gevat uit de hoek kan komen. En ik ben wel heel zorgzaam, maar ik wil niet té zorgzaam zijn. Ik zie mensen om me heen waarbij ik denk: dat is wel het andere uiterste. Ik wil vooral in gesprek gaan, dingen uitleggen en in samenspraak doen. Dat blijft wel een uitdaging. Want ik ben wel heel nuchter, maar ik kan vrij kort zijn in communicatie.

Hoe vind je band met je partner tijdens de zwangerschap?

Ik ben wat zorgzamer en je probeert dingen over te nemen. Er komt wel een derde persoon bij die nu al wel voor reactie zorgt. Stel: je vriendin voelt zich even minder goed, dan heb ik wel gelijk zorgen. Al vind ik mijn relatie niet veranderd, het is wel een rode draad door onze dag geworden.

Weet je al hoe je je werk wilt inrichten na de zwangerschap?

De verlofregelingen zijn fors uitgebreid, dus daar ga ik zeker gebruik van maken. De essentie is dat ik tot en met september de helft van mijn contract ga werken. De eerste 5 weken blijf ik helemaal thuis. Er is dus zeker ruimte om veel bij de kleine te kunnen zijn. Onze relatie is ook heel gelijkwaardig en we willen het echt in balans houden. Ook de komende jaren wil ik zeker minder gaan werken als die mogelijkheid er is. Er worden dingen nou eenmaal belangrijker dan werk. Laten we ook vooropstellen dat mijn werk heel erg planbaar is. Als ik vrij ben, ben ik vrij. De hele basis van het werk is heel anders dan een gemiddeld iemand die bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft. We zijn ook allemaal zorgzame types, dus mijn collega’s zijn heel begripvol en flexibel.

Ik geloof niet in vaderschap, maar in ouderschap.

Wat is vaderschap voor jou?

Een verantwoordelijkheid waar je al je liefde in stopt en ergens hopen dat je dat goed doet. Ik geloof ook niet echt in de term vaderschap. Je bent gewoon een team met je partner: je gaat een ouderschap aan. We zullen beiden een andere benadering hebben als het gaat om opvoeding. Maar je smelt samen en kunt veel van elkaar leren.

Meer tips voor vaderschap ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande vaders ook een cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Ben of ken jij iemand die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?