Op vakantie met baby: 10 tips voor nieuwe papa’s

Op vakantie met baby papa

Gefeliciteerd, nieuwe papa! De eerste vakantie met je kleine staat voor de deur. Besluit je na veel wikken en wegen lekker weg te gaan, geen nood. Een vakantie met een baby is anders maar hoeft niet saai te zijn.

Met onze 10 vakantietips zorg je ervoor dat je kleine, de moeder, maar vooral jijzelf als kersverse papa geniet van die welverdiende rust en quality time.

1. Voorbereiding is het halve werk

Begin op tijd met inpakken. Serieus, je hebt meer tijd nodig dan je denkt. Zorg dat je naast je eigen spullen ook de hele babyuitzet bij je hebt. Een pro-tip: vraag iemand om op de baby te passen terwijl jij inpakt. Dat maakt het allemaal net wat makkelijker. Enne, pak er gerust even een checklist bij.

2. Baby-proof accommodatie

In de eerste maanden maakt het echt niet uit waar je heen gaat, want veel van de bestemming zien of ervaren zit er niet in. Kies daarom een extra-fijne, kindvriendelijke accommodatie. Een huisje met basisvoorzieningen zoals een keuken en meerdere slaapkamers is ideaal. Zo heb je de gemakken van thuis en kun je relaxen op het terras terwijl de baby slaapt en jij een oog op de babyfoon houdt. Een huisje met een wasmachine kan bovendien veel ruimte in je koffer besparen, en geen kopzorgen over vieze kleding.

3. Vermaak onderweg

Lange autoritten of vluchten kunnen uitdagend zijn. Regel voldoende vermaak voor je kleintje. Denk aan leuke boekjes, speeltjes en zelfs een koptelefoon met een verhaaltje of muziekje is geoorloofd. Zorg dat je belangrijke benodigdheden bij de hand hebt. Slim inpakken dus. Als je met de auto reist neem je vaker pauzes, bij voorkeur als de kleine wakker is.

Lange vlucht? Reserveer van tevoren een babybed of bassinet of schaf een AirTraveller aan. Een slapende baby is goud waard. Helemaal op een lange vlucht. Is je kleintje toch overstuur? Hou je hoofd koel, negeer de blikken van mede passagiers en geef je baby de aandacht die het nodig heeft. Dit is de snelste route naar een rustige reis.

4. Go with the flow

Vakantie met een baby betekent flexibiliteit. Accepteer dat het dagschema niet altijd gevolgd kan worden zoals thuis. Een globaal ritme is prima, maar laat het verder los. Plan niet te veel activiteiten per dag. Eén bezienswaardigheid, een wandeling of het centrum ontdekken is al een prestatie op zich. Geniet lekker van het niks moeten.

5. Slaaproutine

Houd je slaaproutine van thuis zoveel mogelijk aan. Je baby moet al wennen aan een nieuwe omgeving, dus een vertrouwd ritueel kan helpen. Zorg ook voor voldoende rustmomenten voor je kindje. Die eerste vakantie betekent veel nieuwe indrukken die verwerkt moeten worden.

6. Hygiëne en gezondheid

Let extra op de hygiëne van je baby. Was zijn handjes regelmatig en zorg voor schoon drinkwater. Wees voorbereid op ongemakken zoals reizigersdiarree of een verkoudheid. Zorg dat je de nodige hulpmiddelen bij je hebt zoals neusspray en baby ORS.

Met baby op vakantie papa

7. Quality time

Je bent op vakantie om van elkaar te genieten. Laat werk thuis en schakel de werktelefoon uit. Neem ook tijd voor jezelf en je partner. Wissel elkaar af en gun jezelf even een moment voor een wandeling of een kop koffie op een terras.

8. Reserve spullen

Zorg voor reserve-exemplaren van de favoriete knuffel en speen van je baby. Als er eentje kwijt, dan is er geen man overboord. Een vertrouwd item kan wonderen doen voor de gemoedsrust van je kleine.

9. Basisvoorzieningen in de buurt

Zorg dat je accommodatie in de buurt ligt van basisvoorzieningen zoals een supermarkt, restaurant, strand of speeltuin. En voor noodgevallen, zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde huisarts of het ziekenhuis is.

10. Gebruik een draagzak

Baby’s vinden het vaak heerlijk om gedragen te worden in een draagdoek of draagzak. Ze slapen hier vaak goed in, en geeft jullie de vrijheid om even op pad te gaan. 

Dus, nieuwe papa, maak je geen zorgen. Het is weliswaar een andere vakantie dan je gewend bent, maar met deze tips wordt je eerste vakantie met je baby een mooie ervaring. Vergeet niet: het gaat om genieten van elkaar als gezin. Relax, go with the flow en maak mooie herinneringen samen!

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee vaders die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen vaders ook een speciaal kraamcadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben.

Ben of ken jij een aanstaande vader die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?