Welke soorten verlof voor vaders zijn er?

Vaderboks blog soorten vaderverlof

"I've been a parent for three weeks: What do I know? I don’t know anything, but it’s kind of part of the beauty of it, honestly. There are a lot of instincts, a lot of things that kind of kick in and switch on. It’s a beautiful experience".

Een kleine op komst? Al zwetende handjes en knikkende knietjes? Of waai jij met de wind mee en kijk je gaandeweg wel waar het schip strandt? Wat voor vaderlijke voorbereider je ook bent: jij hebt recht op vrije dagen na de geboorte. In deze blog kom je binnen no-time te weten welke verlofregelingen er voor vaders mogelijk zijn. Dus vaders: 

Vader met baby

Tijd voor een basiscursus: verlof vader

Vaderschapsverlof, partnerverlof, geboorteverlof, kraamverlof… snap jij het allemaal nog? We kunnen ons voorstellen dat er in deze periode veel op je afkomt. Er is in de afgelopen jaren ook veel veranderd als het gaat om verlof opnemen als jonge vader. We hebben alle verlofmogelijkheden voor vaders voor je opgesomd. 

Vaderschapsverlof op een rijtje

Waarschijnlijk spreek je nog van de term vaderschaps- of kraamverlof. Maar dat is eigenlijk iets van vroeger. Dit betekende dat vaders na de bevalling (maar!) twee dagen vrij kregen om hun kind aan te geven bij de gemeente. Nu zeggen we officieel: (aanvullend) geboorteverlof of partnerverlof. Daarnaast zijn het calamiteitenverlof en ouderschapsverlof twee begrippen die handig zijn om ergens in een lade van je achterkamertje te bewaren. 

Zwangerschapsverlof & bevallingsverlof vader

Je vrouw is zwanger en heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Maar hoe zit het met jou? Heb je als aanstaande vader ook recht op zwangerschapsverlof? Helaas niet, maar wees gerust, er is wel iets voor jou: geboorteverlof na de bevalling!

Geboorteverlof vader

Vaders hebben na de bevalling recht op één werkweek verlof. Hoeveel uur dit precies is, hangt af van hoeveel uur je werkt. Je kunt dit verlof aanvragen bij je werkgever. Je mag deze geboorteverlofdagen ook later opnemen, zolang je dat maar binnen vier weken na de geboorte doet. 

Aanvullend geboorteverlof

Ouders hebben (samen) ook recht op 9 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is in de wereld geroepen om ouders meer tijd te geven om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Deze vraag je aan via je werkgever. Je krijgt dan geen salaris, maar een uitkering van het UWV. De uitkering is maximaal 70% van je dagloon. Je moet het aanvullende geboorteverlof in de eerste zes maanden na de geboorte opnemen. 

Calamiteitenverlof

Hier heb je recht op als er thuis iets aan de hand is waardoor je onmiddellijk weg moet van je werk. Bijvoorbeeld als je je kind van de opvang moet halen omdat hij of zij ziek is. Dit verlof vraag je aan via je werkgever en deze betaalt je salaris door. 

Vaderboks man leest voor aan kind

Ouderschapsverlof

Iedereen die in loondienst werkt en kinderen verzorgt, heeft recht op ouderschapsverlof. Voor ieder kind onder de acht jaar kun je eenmalig ouderschapsverlof opnemen. Je vraagt dit via je werkgever aan en is in principe onbetaald. Maar let op: ouderschapsverlof wordt sinds 2022 deels betaald door de overheid. Beide ouders krijgen de eerste negen weken doorbetaald, mits ze die opnemen voordat hun kind één jaar oud is. Da’s dus een financiële meevaller!

Ik had in totaal 5 dagen verlof. Dat vond ik echt heel kort en is nu wel beter geregeld. Je zit zo in die bubbel. De hele buitenwereld bestaat niet. Je slaapt overdag en ‘s nachts ben je flesjes aan het maken.

Waarom is vaderverlof zo belangrijk?

Als vader probeer je natuurlijk zoveel mogelijk tijd met je kind door te brengen. Welke tips we je ook willen meegeven: jij hebt zelf het beste zicht op wat er wel en niet kan als het gaat om jouw verlof. Het gaat voornamelijk om duidelijke afspraken die je met je partner maakt. Maar hier nog even de belangrijkste redenen waarom je bij je baas op je strepen moet staan als je werk je in de weg zit.

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen papa's ook een speciaal kraamcadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Ben of ken jij wel iemand die zo'n Vaderboks kan gebruiken?