Change of plans: van een tweede kind, naar een tweeling…

Vader Pieter Joost met zijn 3 kinderen op het strand

Interview met vader Pieter Joost

Pieter Joost is een geboren Fries, woont in Apeldoorn met zijn vriendin en drie kinderen: Brend (4 jaar) en tweeling Art en Lara (1 jaar). Tijdens het telefonisch interview fietst hij naar de trein, op weg naar zijn werk. Zonder slag of stoot.

Hoe is het om vader te worden?

Dat is voor mij niet in één zin te beschrijven. Toen onze oudste werd geboren was dat voor mij heel bijzonder. Mijn hele leven zou er anders uit gaan zien. Maar het was juist heel relaxed en ik kon mijn dagelijkse leven eigenlijk heel goed voortzetten. Ik had best veel vrijheid en daar hecht ik ook veel waarde aan.

Hoe was voor jou de beginperiode?

Je beleeft het wel heel anders dan een vrouw. Je zit niet op een roze wolk. En het eerste jaar heb ik als vader ervaren dat dat niet perse het leukste is. Dat is ook niet erg, maar het is niet dat ik daar heel veel plezier uithaalde. Het kind moet zich nog helemaal ontwikkelen en je hebt nauwelijks interactie. Maar wanneer die interactie begint, dan wordt het écht leuk.

Er was zeker geen sprake van een roze wolk, eerder een zwarte.

Bij mijn eerste kind kijk ik er positief op terug. Bij de tweeling was dit toch wel anders. Toen veranderde mijn leven juist heel erg. We verhuisden toen ook van Amsterdam naar Apeldoorn. Dat was al een hele stap. En deze baby’s waren niet heel gemakkelijke slapers, wat ons eerste kind wel was. Ineens hadden we drie kinderen waar we onze handen al vol hadden. Het eerste jaar was heel erg afzien, loodzwaar was het zelfs. Er was zeker geen sprake van een roze wolk, eerder een zwarte wolk.

Wat betekende dit voor je eigen leven?

Mijn vrijheid kwam compleet te vervallen toen de tweeling werd geboren. En dat is ook heel logisch, want je hebt meteen je handen vol. Het is ook niet perse dat je denkt: “Doe maar een tweeling!” Maar het gebeurde. En hier moet je je mindset echt op aanpassen. Dat is, zelfs vandaag de dag, nog niet heel eenvoudig. 

Hoe heb je je werktijd ingedeeld?

Bij de eerste was ik een week vrij en daarna ging ik weer volle bak werken. Bij de tweeling ben ik in totaal 5 weken vrij geweest. Ik heb, ook tijdens corona, heel veel thuisgewerkt. Dat heeft voor mij wel geholpen.

Wist jij dat je als vader ook meerdere verlofmogelijkheden hebt? 

Heb je een papadag?

Nee, heb ik ook niet overwogen. Ik dacht eerder: ik moet nog een zesde dag werken, vanwege de financiële impact. Ik denk er ook altijd best praktisch over. Bij de eerste was ik heel erg bezig met: wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Welke spullen moeten we aanschaffen? Moet ze naar de opvang? Bij de tweeling had ik dit van te voren minder, terwijl zij op dat gebied veel meer impact hebben. 

Merkte je een verschil in relatie met je kind ten opzichte van je partner?

De moeder voelt op dag één van de zwangerschap al wat. De relatie groeit op in haar buik. Dat voelen mannen niet. Ik zie ook wel een duidelijk verschil in hoe kinderen impact hebben op vrouwen ten opzichte van mannen. De moeder-kind-relatie is heel anders dan de vader-kind-relatie. Bijvoorbeeld wanneer de moeder borstvoeding geeft, dan ziet het kind jou altijd als de persoon waarbij hij of zij moet zijn om te kunnen overleven. Dat is een soort oerinstinct. Bij de vader kunnen ze in het begin niets halen, behalve een knuffel. Maar dat is in dat geval geen prioriteit.

Ik zie dat er een trein aankomt die ik nog mooi kan halen.

Wat is vaderschap voor jou?

Een grote verantwoordelijkheid van een wezen dat je zelf hebt gecreëerd. En daar voel je heel veel liefde voor.  Er bestaan heel veel clichés over en die zijn allemaal waar. Wat het kind ook doet, je voelt er altijd een onvoorwaardelijke liefde voor.

Wilde je altijd al kinderen?

Ik wilde sowieso vader worden. Ik had er alleen niet heel erg haast mee. Maar daar heb je natuurlijk niet alleen zeggenschap over, dus dit hebben we in samenspraak gedaan. Zij wilde eerder, ik wilde later. Nou: let’s meet in the middle. Het is toch ook wel lekker als je eerder begint, want dan heb je ook eerder je eigen leven terug. 

Wat vind je het allerleukste aan vader zijn?

Wanneer ze wat ouder worden, dat ze gaan praten en de meest gekke dingen uitkramen. Dan kan je ook grapjes met de uithalen en ze een beetje voor de gek houden.
Een zwangerschapscursus... voor vaders!?
De online zwangerschapscursus van ManKind kan de aanstaande vader lekker vanaf de bank volgen. In deze turbulente periode kan er nogal veel veranderen: in je relatie bijvoorbeeld, maar ook maak je je klaar voor de toekomst. In deze cursus krijg je de beste tips en tricks van o.a. een seksuoloog, een verloskundige én ervaders: vaders met ervaring!
Je vindt deze cursus in de Vaderboks

Opvoeden, dat kan ik niet goed. Dat zit niet van nature in mij.

Wat vind je moeilijk?

Opvoeden, dat kan ik niet goed. Dat zit niet van nature in mij. Dat ik bewust moet nadenken over wat ik doe of zeg. En dat dat dan mogelijke consequenties heeft. Ik ben soms liever de leuke oom, dan de opvoedende vader. Die switch tussen streng zijn en dan weer lief zijn vind ik moeilijk.

Hoe blijf je naast ouders ook goede partners?

In ons geval is dat heel lastig. Het beste zou denk ik zijn als je ook familie in de buurt hebt die de kinderen af en toe kunnen opvangen. Maar dat hebben we helaas niet.

Ben je veranderd als persoon?

Tijdens de tweeling heb ik mezelf compleet opzij moeten schuiven. En mijn privéleven werd geheel on hold gezet. Ik ben een sociaal persoon. Ik vond én vind dat nog steeds heel moeilijk. Je omgeving, en dus je leven, wordt een stuk kleiner. Dat is een mindset die je moet veranderen wat niet op de een op andere dag gebeurt. Sommige mensen nemen de 9 maanden zwangerschap om alvast de knop om te zetten naar dat nieuwe leven. Ik dacht juist: ik héb nu nog 9 maanden! Geniet er nog even van.

Hoe handelde je tijdens de bevalling?

Ik was heel relaxed, ook omdat ik weet dat mijn vriendin onrustiger is in dit soort momenten. Ik probeer in alle momenten wel de rust te bewaren. Hoe kalmer je bent, hoe beter het is voor je partner en de kinderen.

Oké, nu gaat het beginnen, dacht ik.

Wat is je bijgebleven tijdens het gehele vaderschap?

Toen bij de eerste de vliezen braken. Oké, nu gaat het beginnen, dacht ik. Volgens mij zei ik dit toen ook letterlijk. Nu gaat mijn leven echt op zijn kop staan.

Welke tip geef je mee aan aanstaande vaders?

Geniet van het leven zolang het nog kan ;). En misschien toch: probeer je tijdens de zwangerschap alvast in te leven in je nieuwe leven, zodat je mindset al op de juiste stand staat zodra het moment daar is.

Meer tips voor vaderschap ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande vaders ook een cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Ben of ken jij iemand die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?