Hoe word jij als papa de ultieme supporter tijdens de bevalling?

Tips voor vader tijdens bevalling

Een bevalling is onvoorspelbaar. Hoewel je misschien denkt dat je als aanstaande vader aan de zijlijn staat, is jouw rol cruciaal. Natuurlijk is bevallen vooral topsport voor de moeder, maar onderschat nooit de impact van jouw steun tijdens dit proces. Hoe word je de ultieme supporter en een rots in de branding? Hier zijn onze tips en tricks die jou van een toeschouwer veranderen in de MVP van de bevallingskamer.

Bijzijn is meemaken

Wij mannen kijken toch vaak net anders naar sommige situaties dan vrouwen. Onze belangrijkste tip, en misschien ook wel de makkelijkste: zorg dat je er bij bent.  En met erbij zijn bedoelen we: volledige aanwezigheid. Laat je werkmails en appjes even voor wat ze zijn. Jouw onverdeelde aandacht en steun zijn cruciaal tijdens deze dag. Jij bent haar steunpilaar en liefhebbende coach, maar: laat de drill instructor in je thuis. Een simpel “Je doet het geweldig” kan al wonderen doen.

Snel en efficiënt naar het ziekenhuis

Zorg dat je razendsnel naar het ziekenhuis kunt als het moet.  Alles gecheckt? Zorg ook dat je weet waar je snel kunt parkeren en hoe je zo snel mogelijk bij de juiste afdeling komt. Het autostoeltje? Test dat ook even van tevoren. Lees ook onze checklist voor andere tips.

Weet wat je eet

Zorg dat er genoeg eten is voor jou en misschien ook voor de kersverse moeder. Zij heeft een tijd lang een hoop voedsel niet mogen eten, dus dikke tip om vast te weten waar ze na de bevalling zin in heeft! Ook voor jezelf, vergeet niet dat een bevalling lang kan duren, jouw energie is cruciaal. Kies wel voor snacks met een neutrale geur, een barende vrouw staat op scherp. Pindakaas of een tonijnsalade eet je maar even op de gang.

gezond eten voor de aanstaande vader tijdens bevalling

Bloed, zweet en tranen

Niet iedereen kan tegen bloed, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Blijf aan het hoofdeinde van het bed en zeg gerust tegen de verloskundige wat je wel en niet wilt zien. Het belangrijkste is, blijf dicht bij je partner voor emotionele steun.

Communicatie: de sleutel tot succes

Je hebt misschien gehoord of in 1 van de boeken gelezen over massagetechnieken en ondersteunende houdingen tijdens een bevalling. Check altijd bij je partner wat ze prettig vindt en wees flexibel. Communicatie is cruciaal: wat nu werkt, kan tijdens de bevalling binnen een uur totaal anders zijn.

Incasseren moet je leren

Bevallen is geen moment voor subtiele uitspraken, maar voor focus en overlevingsinstinct. Je zult niet de eerste man zijn die met een blauwe plek uit de bevalling komt, omdat je je arm hebt aangeboden tijdens een heftige wee. Bereid je voor op de wat ruwe momenten. Dat laat jij als rots in de branding zo van je afglijden!

Niet alles is voor Instagram

Wees geen paparazzo. Natuurlijk, je wilt wat momenten vastleggen. Maar overleg dit goed met de kersverse moeder als ze weer een beetje bijgekomen is. Niet alles hoeft gedeeld te worden met de hele familie of op social media. Probeer vooral  van het moment te genieten, deze bijzondere dag is namelijk echt van jullie samen.

ultieme supporter bij de bevalling vader in spe

Wees de steun en stem

Ken het geboorteplan en wees de stem van je partner wanneer nodig. Luister naar haar en de medische staf voor de beste ondersteuning. Als ervaringsdeskundigen bij Vaderboks weten we zeker dat je op één ding kunt rekenen: een bevalling verloopt zelden zoals je het samen bedacht hebt van te voren. Probeer flexibel te zijn en blijf gefocust op wat echt telt: dat het kindje er komt en dat je er alles aan doet om er samen zo goed mogelijk door te komen.

Voorbereiding voor vaders

Overweeg een voorlichtingsavond zoals “Bier, Bitterballen & Bevallingen” voor praktische tips en steun onder het genot van een drankje. Zo sta je goed voorbereid en met vertrouwen in je rol tijdens de bevalling.

Vaderschap begint met de bevalling. Door je voor te bereiden, aanwezig te zijn, en steun te bieden, speel je een cruciale rol in deze levensveranderende ervaring. Van vader tot vader: Boks op je aanstaande vaderschap!

Bier bitterballen bevallingen vaderschapscursus voor mannen