7 tips van kersverse vaders voor een fijne papadag

Tips voor kersverse papa's op je papadag 2

Ik weet nu wat liefde is. Ik weet nu wat frustratie is. Ik ken de hele reeks aan emoties nu pas echt, zowel de goede als de slechte. Voor mijn gevoel was mijn eerdere bestaan oppervlakkig.

Het beeld dat de moeder het kind 5 dagen per week van school haalt en de vader elke dag werkt is aan het veranderen. Gelukkig maar, want wij vaders willen toch niets liever dan zoveel mogelijk tijd doorbrengen met ons kind? 

En ja, we weten hoe belangrijk je werk voor je is en dat je liever niet je wekelijkse sportmomentje opgeeft. Hoe zorg je er nou voor dat je zoveel mogelijk uit je papadag haalt, zonder dat je je door moeilijke bochten moet wringen? Wij praten je bij!

Hoe werken papadagen precies (op papier)?

Stel, je denkt erover om papadagen in te lassen en je gaat wekelijks van 5 naar 4 dagen werken. Hoe werkt dat dan met de centjes? In je contract blijft dan staan dat je 40 uur per week werkt. Waarvan 32 uur volledig wordt uitbetaald door je werkgever. De overige 8 uur wordt tegen 70% uitbetaald door het UWV. Minder inleveren dan misschien gedacht dus!

Vaders vooruit!

Laten we eerlijk zijn: de term papadag is eigenlijk niet meer van deze tijd. Alsof de moeder de andere dagen alle verantwoordelijkheid moet nemen. Papadag betekent niet dat je maar één keer in de week voor je kind zorgt. 

Wél is het een manier voor vaders om een actievere rol te spelen in de opvoeding van kinderen. Even alleen zijn met je kids en echte papadingen doen. Activiteiten die minder op controle zitten en zonder moeders. Hoe is het om te vallen, vies te worden en om voor jezelf op te komen? Deze spontane activiteiten versterken de vader-kinderband.

Maar liefst 68% van de Nederlanders wil uitbreiding van het vaderschapsverlof

Steeds meer vaders willen uitbreiding vaderschapsverlof

Er zijn gelukkig ook steeds meer vaders die een groter aandeel in het leven en de opvoeding van hun kinderen willen. Uit het onderzoek ‘Visies op Vaderschap’ van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, blijkt dat maar liefst 68% van de Nederlanders uitbreiding wil van het vaderschapsverlof. En één op de vier vaders vindt dat hij te weinig tijd doorbrengt met zijn kinderen, omdat hij moet werken.

Ik heb een papadag, dat zou ik iedereen aanraden. Dan ga ik alleen maar leuke dingen doen met ze. Want je hebt maar één keer de kans om ze in deze fase mee te maken.

7 tips voor de beste tijdsbesteding met je kind

Tja, met alleen luiers verschonen komt er geen brood op de plank. Dus werken zal je. Hoe besteed je de papadag die je met je kroost hebt toch zo goed mogelijk?

Tip 1: Take care!

Wist je dat mannen een betere band met hun kinderen opbouwen als ze meer zorgtaken hebben? Zo leer je verzorgen en aanvoelen. 

Baby’s hebben veel liefde en genegenheid nodig. Knuffel en troost je baby wanneer ze dat nodig hebben. Lichamelijk contact helpt je baby zich veilig en geliefd te voelen.

Baby’s communiceren voornamelijk door middel van huilen en lichaamstaal. Leer de verschillende signalen en behoeften van je baby te begrijpen, zodat je kunt reageren op wat ze nodig hebben.

Tip 2: Communiceren kan je leren

Vind je het nog lastig om zorgtaken op je te nemen? Probeer dan ieder geval zoveel mogelijk contact te maken met je baby. Praat tegen hem of haar of zing een liedje. Je stem is één van je beste gereedschappen wanneer het aankomt op hechting. 

Tip 3: Ga op pad

Samen de buitenlucht in brengt voor beiden ontspanning. Je hoeft echt niet direct naar een dierentuin of giga-speeleiland. Een rondje door het park kan al wonderen doen. Is je kind al wat ouder, dan kun je leuke activiteiten doen zoals spelen met een bal (neem je Foooty mee op pad!) of naar een speeltuin gaan.

Of ga de natuur samen ontdekken. Wijs vogels, bloemen, bomen en insecten aan, en leg uit wat je ziet. Het kan een leuke en leerzame ervaring zijn voor je kind en jezelf.

Tip 4: Rust samen uit

Veel vaders hebben de neiging om tijdens de eerste maanden van het vaderschap nog wat “onbelangrijke moetjes” tussendoor te doen. Vaak zijn dat dingen voor werk.
Wat gebeurt er dan? Je pakt die dingen uiteindelijk toch niet op en dat voelt teleurstellend.

Dus: bespaar jezelf en je kind een strakke planning met vele to do’s. Doe het lekker rustig aan en bedenk op de dag zelf waar je je goed bij voelt. Waarschijnlijk hebben jullie na een rondje buitenlucht best zin om lekker te bankhangen. Neem je baby op de borst en geniet van elkaar!

Het heeft me een jaar geduurd voordat ik op papa-dag ook momenten van rust accepteerde. Ik wilde heel veel dingen in een dag doen. Nu weet ik dat je vaker de rust in moet plannen en soms even niets moet gaan doen. Dat is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind beter.

Lees hier zijn interview

Tip 5: Neem wat kleine huishoudelijke taken op je

Die extreme home makeover ga je in je vrije uurtjes niet redden. Maar een uitgeruimde vaatwasser of stofvrije kozijnen kunnen zomaar hét lichtpuntje zijn van de lange werkdag van je partner. Zelfs kleine bijdragen kunnen het verschil maken.

Womboo buidelshirt
Wil je de kleine niet alleen laten? Met een handige draagzak kan je baby comfortabel met je mee in het huis rommelen.
Je vindt deze buidel in de Vaderboks

Tip 6: Waterpret met de kleine

Babyzwemmen: dat is puur geluk! Een mooie manier om verbonden te zijn met je baby én goed voor de fysieke ontwikkeling. Heb jij een zwembad in de buurt? Ga dan overdag eens langs. Waarschijnlijk is het dan ook niet eens zo druk!

Tip 7: Note to self

Het is belangrijk te onthouden dat de belangrijkste zaak is dat vaders tijd met hun kinderen doorbrengen en een positieve en gezonde band met hen hebben. Er is geen specifieke manier hoe je dit moet doen, elk gezin heeft zijn eigen voorkeuren en ritme.

En bovendien moet je de algemene babytaken niet onderschatten. Een flesje geven? Daar kunnen jullie zo een uur zoet mee zijn. In bad gaan? Idem dito. Aan het aanmodderen? De hele dag! Neem dus vooral je tijd en plan niet alles tot de puntjes in. Geloof ons maar: dit voorkomt teleurstelling. 🙂

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande papa's ook een speciaal cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben.

Ben of ken jij een toekomstige papa die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?