Hoe zet ik me als vader het beste in tijdens de kraamweken?

tips voor vaders tijdens de kraamweken

Number one thing as a parent: continuity and consistency. I try to get all my work stuff done when I don’t have the baby, because when I have the baby, everyone else can wait.

In huis is alles veranderd. Je hebt ineens twee nieuwe wezens over de vloer: je pasgeboren kind én de kraamverzorger. Deze persoon houdt als een echte prof alle ballen hoog, je partner zweeft waarschijnlijk ergens bij cloud 9 en jij? Jij probeert er alles aan te doen om niet over te komen als een lichtelijk paniekerige coach langs de zijlijn.

In deze korte tijd, wanneer je werk even op on hold staat, wil je zoveel mogelijk quality time doorbrengen met je kind en je partner. Vraag jij je af hoe jij je speentje, uh, steentje bijdraagt tijdens de eerste weken na de bevalling? Wij nemen je mee langs tips en tricks van vaders anno nu.

7 handige tips

Leestip: zoek je wél verdieping, maar heb je weinig tijd? Ga direct naar de tip die voor jou niet kan wachten.

Ga direct naar jouw tip

1. Vertrouw op jezelf als vader

Zwarte Cross heeft gelijk: vaak ben je te bang. Natuurlijk is dat begrijpelijk, want ineens sta je oog in oog met een klein fragiel mensje. Je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en alles overdenken. Waarom huilt ze? Heeft hij alweer honger? Deze twijfels zijn heel normaal. Hopelijk een geruststelling voor je: het enige wat een baby nodig heeft is liefde, eten en slaap. Dit kan jij!

Ik weet nog dat ik voor de eerste keer mijn kind wilde aankleden en dat de verzorgster zei: “jemig, doe eens niet zo voorzichtig. Ze breekt niet.

2. Leer elkaar kennen

Ineens is daar een baby, die van jou is! Dat voelt vast en zeker onwennig, voor beide kanten. Geef dus de ruimte en de tijd om aan de ander te wennen. Probeer contact te maken door dicht bij elkaar te zijn. Laat de baby wennen aan je stemgeluid en aan je geur. Ook huid-op-huidcontact werkt voor het kind heel geruststellend. Neem hier vooral de tijd voor! Liefde heeft soms tijd nodig 😉

Pas na een jaar kwam echt het besef dat ik vader was van iemand. Dat duurde echt heel lang. Het voelde wel alsof we een stel waren met een kind, maar niet dat ik een vader was. Als men aan mij vroeg of ik al vader was, moest ik soms echt even kort nadenken: ik heb gewoon een kind!

3. Ontwikkel een routine met je baby

Een baby heeft in de eerste periode nog geen nacht- en dagritme. Een voorspelbaar bedritueel kan je baby bijvoorbeeld al helpen om het verschil te herkennen tussen dag en nacht. Zorg bijvoorbeeld voor een bad, waarna je ‘m meteen een luier en slaapzak aandoet. Of zing een liedje voor het slapengaan. Zo ontwikkelt je baby een betrouwbare band met je.

womboo draagbuidel voor de aanstaande vader

4. Kroon jezelf tot chef flesvoeding

Veel vaders ervaren het geven van een fles als één van de mooiste momenten samen. Ook ‘s nachts. Dan kan je partner eens goed doorslapen en zo zijn jullie echt even in alle rust met zijn tweeën. Op deze momenten heb je mooi de ruimte om een betere band op te bouwen met de kleine.

5. Denk mee en denk vooruit

Deze periode probeer je het voor je partner zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Vergeet even de taakverdeling zoals je ‘m kende vanuit jullie vorige samenwoon-hoofdstuk. Er zal een tandje bijgezet moeten worden.

Je partner zal het zeker waarderen als ze ziet dat jij voor “the extra mile” gaat. Denk vast na over het eten voor vanavond, ga nog eens op en neer naar de supermarkt als er door de chaos iets vergeten is en ben niet bang om met een poetsdoek langs de kastjes te gaan wanneer je in het stof kunt schrijven.

Denk jij eraan om een papa-dag te nemen? We geven je graag tips hoe je het meeste uit je papa-dag haalt!

6. Geboorte-aangifte/geboortekaartjes

Ook op administratief gebied zijn er wat moetjes. Na de bevalling heb je bijvoorbeeld in Nederland drie dagen de tijd om de geboorteaangifte van je kind te regelen. Dit gebeurt vaak bij het gemeentehuis.

En natuurlijk willen jullie iedereen binnen de sociale kringen laten weten dat de kleine het levenslicht heeft gezien. De geboortekaartjes worden meestal binnen enkele dagen na de geboorte verstuurd. Maar kan je even niet aan een rinkelende telefoon en visite denken? Wacht dan even met versturen. Want eenmaal wanneer de boodschap eruit is, wordt jullie intieme bubbel binnen no-time doorgeprikt.

7. Coördineer het kraambezoek

Tijdens deze momenten is het jouw voornaamste taak om ervoor te zorgen dat je partner, de baby en jijzelf voldoende rust hebben. Spreek bij het maken van een afspraak een duidelijke eindtijd af. Vaak is een uur echt lang genoeg. Plan maximaal één bezoek in de ochtend en één in de middag.

En natuurlijk willen jullie iedereen binnen de sociale kringen laten weten dat de kleine het levenslicht heeft gezien. De geboortekaartjes worden meestal binnen enkele dagen na de geboorte verstuurd. Maar kan je even niet aan een rinkelende telefoon en visite denken? Wacht dan even met versturen. Want eenmaal wanneer de boodschap eruit is, wordt jullie intieme bubbel binnen no-time doorgeprikt.

Qua kraambezoek gaan we het de volgende keer wél anders doen. De familie kwam al direct in het ziekenhuis langs. Broers, zussen, opa’s en oma’s. De eerste week was iedereen al langs geweest. Het voelde op dat moment misschien prima, maar achteraf dachten we: dit gaan we nooit meer zo snel doen. Het was heel intens.

Keuzestress? Altijd raak met de Vaderboks!

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen papa's ook een speciaal kraamcadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?