7 tips voor aanstaande vaders: dé kickstart voor vaderschap!

de kickstart voor aanstaande vaders

The nature of impending fatherhood is that you are doing something that you’re unqualified to do, and then you become qualified while doing it.

Je wordt vader. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor?

Een goede vader worden, dat wensen we onszelf allemaal toe. Je maakt misschien al een voorstelling van hoe je straks op filmische wijze met je vijfjarige kind zijn eerste balletje trapt of hoe je een decennia later de meest wijze woorden uitkraamt. Ergens tijdens familieweekend met je dochter op een berg, inclusief labrador, camper en een innige omhelzing achteraf.

Oké, back to real world. Want helaas is dit allemaal niet te garanderen. En ook hebben we geen hapklaar stappenplan voor het zijn van die vader: de onuitputtelijke en altijd-relaxte inspiratiebron. Vader zijn gaat eigenlijk allemaal om het Do It Yourself. Vallen en opstaan. Kneiterhard tegen muren opbotsen. Kots, pis en scheldwoorden over je heen laten komen én de controle hebben op, tja, eigenlijk bijna niets.

Babyhandje-tips-aanstaande-vaders

Voor het eerst vader worden

Kunnen wij als mannen helemaal geen invloed uitoefenen? Zeker wel. Een goed begin doet wonderen. Daarom nemen wij je met onze kennis en ervaring mee langs 7 handige tips voor aanstaande vaders.

Leestip: zoek je wél verdieping, maar heb je weinig tijd?
Ga direct naar de tip die voor jou niet kan wachten.

Ga direct naar jouw tip

1. Spendeer extra tijd met je partner

Geloof ons maar: ‘het hiernamaals’ gaat enorm veel van je vragen. Geniet dus nog even van de momenten met elkaar, want straks ben je samen een organisatieduo dat 24/7 beschikbaar is. 

Probeer je tijdens de zwangerschap alvast in te leven in je nieuwe leven, zodat je mindset al op de juiste stand staat zodra het moment daar is.

2. Maak duidelijke afspraken over jouw rol binnen de zwangerschap

Ben je zoekende naar jouw positie in deze periode? Dat is niet zo gek. Je draagt de baby niet en het is daarom lastiger om te wennen aan het (ongeboren) kind. Maar gun jezelf die betrokkenheid. Ga bijvoorbeeld mee naar de verloskundige of stel een (bevallings)cursus voor waar jullie samen aan deel kunnen nemen.

3. Maak notities en lijstjes

Niet het meest sexy, wel enorm handig. Want je gaat geheid dingen vergeten. Leg een notitieboek in huis waarin jullie alle to do’s kunnen verzamelen. Van spullen die aangeschaft moeten worden tot de nodige klusjes in huis. 

4. Denk na over je vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof is een persoonlijke kwestie, het moet financieel en werktechnisch natuurlijk in jullie plaatje passen. Maar het is zeker een overweging waard, want tijdens die periode kan ook jij wennen aan (en ook genieten van!) al die eerste keren met je kind. 

Zolang het financieel kan vind ik 4 dagen werken echt zo heerlijk. Je hebt echt een dag samen met je kind

Meer weten over de verschillende soorten vaderschapsverlof? We hebben alle informatie die je moet weten in een kort en helder overzicht gezet. 

5. Give yourself a break (van de drukke buitenwereld)

Gun jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Rust en regelmaat is in de eerste periode het belangrijkste. Focus je even op het geluk wat plaatsvindt achter je voordeur. De rest van de wereld? Komt later! 

Ik probeer te doen wat goed voelt en iedereen een beetje bevriend te houden. Maar als ik drie nachten heb geslapen, tja, dan lukt dat gewoon niet.

6. Praat met andere vaders, maar laat je er niet door leiden

Moet je je ei kwijt of wil je je mooiste momenten delen? Ga in gesprek met andere vaders en deel jullie ervaringen. Zo kom je er achter dat iedereen zijn eigen manier van voorbereiden en opvoeden heeft. Leer ervan, maar zie het vooral niet als één waarheid. Wat voor jou werkt, werkt.

Ik heb het er ook vaak met vrienden over. Deze verhalen die we met elkaar delen zorgen voor herkenbaarheid. Maar het blijft iets ongrijpbaars en voor iedereen anders.

7. Choose your battles

Je zit midden in een hormonale “Goede tijden, slechte tijden”. Soms moet je je trots even opzij zetten voor een “ja en amen”. Meeveren en doen wat zij zegt, maakt je echt niet minder mannelijk.

Met deze tips voor aanstaande vaders in gedachten, ben je goed uitgerust om een geweldige vader te worden. Dus, aanstaande vaders, maak je klaar om een onvergetelijke reis te beginnen!

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande vaders ook een speciaal cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben.

Ben of ken jij een papa to be die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?